Spring til indhold

Godnat og sov godt – Jagten på den bedste søvn

Soundtracket til The Hateful Eight lyder roligt fra højtalerne og fjerner stilheden i lejligheden. Fyrfadslysenes hypnotiserende dans hjælper til den hyggelige stemning. I sofaen flyder jeg i en kreativ stilling med Daniele Bolellis nye bog Not Afraid i hænderne. Jeg har allerede nu længe været i gang med at forberede mig på en god nats søvn.

Forberedelsen

Jeg startede allerede forberedelsen kl. 15, hvor jeg senest lukkerfor koffeinstrømmen. Koffein har en halveringstid på 2,5-4,5 time, så den kan blive hængende længe i kroppen, hvis du er følsom over for det.

Alkohol kan virke som god sovemedicin. Selv om den kan lulle dig hurtigt i søvn med sin afslappende effekt, snyder den dig for at nå den dybe søvn. Derfor holder jeg også for det meste igen her, men et par glas champagne eller bourgogne i weekenden, det skal der være plads til.

Selv min aftensmad er med i mine overvejelser, når det gælder min nattesøvn. Det er ikke så meget, hvad jeg spiser her men hvor meget. Hvis jeg går i bjørnemode og spiser for at gøre klar til vinterhi, bruger min krop energi på at fordøje maden i stedet for at hvile. Derfor bruger jeg rådet om at spise til man er tilfreds, i stedet for at fortsætte til tallerkenen er tom.

Timerne efter mit aftensmåltid, før jeg gør klar til at gå i seng, bruger jeg på at koble af. Normalt er jeg for træt i knolden, til at sætte mig ned og skrive til ReThinker. Det hænder dog, at der er en idé, som bare skal skrives ned. Jeg har sat en deadline kl. 20. Der vipper jeg skærmen ned på computeren og finder den bog frem, som jeg læser for tiden. Fra nuer det mere analogt og mindre digitalt. Jeg forsøger at undgå det blå lys fra telefoner og fjernsyn, da de forstyrrer hjernens melatonin produktion, og holder dig unaturligt vågen. Har du prøvet at læse på din tablet i sengen, for derefter at ligge uden at kunne falde i søvn? Så er det højst sandsynligt grunden – eller også skal du tage bogen frem igen, og få udløst spændingen for hvad der sker med vores helt.

Hvis man nu simpelthen ikke kan undgå at arbejde med sin computer eller telefon om aftenen, er der heldigvis programmer, som kan hjælpe. Programmet F.lux (Gratis) skruer ned for det blå lys i skærmen, i takt med at solen går ned. Jeg har brugt programmet i et par år nu, og så længe der er tale om arbejde og ikke afspilningvideo, fungerer det rigtig godt.

Apple har i deres nyeste versionderes styresystem til iPhone og iPad (iOS 9.3) nappet den funktion. Så skærmen ligeledes skåner ens øjne mod blåt lys om aftenen.

Når jeg rigtig vil forkæle min søvnhungrende hjerne, tager jeg et langt varmt bad. Efter badet tager jeg tre kapsler magnesium, inden jeg ligger mig tilrette under dynen. Det virker fantastisk afslappende.

Soveværelset

Dit soveværelse skal hvis muligt kun bruges til to ting – søvn og sex. Shawn Stevenson foreslår at man laver sit soveværelse til et søvnfristed. Jeg er enig med ham. Indret dit soveværelse med den hensigt til at optimere chancen for den bedst mulige søvn. Hvordan gør man så det? Start med at fjerne alle de ting, som du ikke skal bruge, når du sover. Al elektronik skal udsoveværelset – din mobil og tablet kan sagtens lade op et andet sted. Du bruger dem alligevel ikke, når du sover. Dit soveværelse skal heller ikke fungere som et pulterrum, så hvis du bruger det til at opbevare hvem-ved-hvad så få det flyttet. Lav i stedet dit soveværelse til et fristed, som indbyder til en god nats søvn, hvor man automatisk slapper af, lige så snart man træder ind i rummet.

Der skal være køligt i rummet. Vi har nok alle prøvet at ligge vågen i de danske tropenætter. Den ideelle temperatur i soveværelset er omkring 20 grader.

Mørke er en anden faktor, som man skal tage højde for. Jo mørkere du kan gøre dit soveværelse desto bedre. Indtil videre har jeg sat to lag mørklægningsgardiner op i mit soveværelse. Det har virkelig hjulpet i forhold til de lyse gardiner, der var i rummet før. Næste skridt bliver at male væggene i en mørkere farve. Helt ideelt skal man ikke kunne se sin hånd foran sig i værelset, når lyset er slukket.

Søvnen

Klokken nærmer sig 21:00, og mit vækkeur ringer kl. 05:00. Så det er tid til at finde tandbørsten og ønske verden en god nat. Det lader til at det sværeste ved søvn er at få nok kvalitetssøvn. Vi har alle forskellige søvnbehov, men tommelfingerreglen siger minimum syv timers søvn hver nat. Mit behov lader til at ændre sig med årstiderne. Syv timer er fint i sommerhalvåret, hvorimod vinterhalvårets mørke kræver op til otte-ni timers søvn. Mærk efter om morgenen og vær ærlig med dig selv. Får du sovet nok?

Det sværeste for mig er at passe min sengetid. Til hverdag kan jeg fint passe den, men lige så snart jeg rammer weekenden… Der er i hvert fald plads til forbedring, lad os sige det sådan. Vores kroppe er ikke bygget til at have stor forskydning i, hvornår vi går i seng. Så vi forvirrer og stresser kroppen ved hele tiden at ændre, hvornår vi går i seng.

Etmine mål er at få en fast søvnrutine, hvor jeg ikke forskyder min sengetid mere end en time.

Hvad gør du for at optimere din søvn? Del meget gerne dine erfaringer nede i kommentarfeltet.


Ekstra læsning:

Hvis du vil læse mere om søvn, har jeg samlet lidt links til dig her: