Spring til indhold

Har vi virkelig brug for alle de informationer?

I mit forsøg på at gøre mit liv mere enkelt og bedre, har jeg valgt en masse ting fra. Ting hvor jeg ikke længere eller aldrig har fundet nogen værdi.

Et par gange om året gennemgår jeg min lejlighed efter ting og sager, som enten bare står og fylder, eller på en eller anden måde holder mig fra at gøre det, jeg virkelig vil.

Men det er ikke kun fysiske ting, som holder mig fra at lave det, jeg egentlig vil. Der er også andre vandaler, jeg mener, man bør forsøge at tæmme. Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, HBO, Netflix, nyhederne, aviser, sladderblade og der er sikkert endnu flere. Men jeg tror, at du forstår, hvem jeg er efter. De kæmper allesammen om at gøre sig værdige til vores øjne. Så vi kan bruge så meget tid på deres platform som muligt, og derved give dem så mange informationer om os som muligt.

Én ting er, at vi bruger vores penge på dem. Endnu vigtigere er det, at vi bruger vores tid på dem. Vi kan altid tjene flere penge, men vi kan ikke optjene mere tid. Derfor er jeg fast besluttet på at bruge mere og meremin tid på de ting, som jeg føler beriger mig.

Har du ikke prøvet at kigge på uret og er blevet overrasket over, hvor lang tid du har siddet og læst ligegyldige informationer på Facebook?

Nyhederne og aviserne synes jeg ikke er bedre. Gennem chokerende billeder og skrækindjagende overskrifter konkurrerer de også om, hvem der kan få flest øjne på netop deres medie. Det kan have sin berettigelse at følge lidt med i, hvad der sker i verden. Men alligevel har jeg aktivt valgt det fra, i hvert fald for en stund. Sker der noget stort, er jeg sikker på, at jeg nok skal høre om det.

Jeg fik nokat læse, høre og få vist hvor mange skrækkelige ting, der sker i en verden, som er for stor til, at jeg kan begribe den hele på én gang.

Alle de gode ting, som også sker i verden, er for basale og for naturlige til, at de skaber de samme store overskifter. Det giver en forvridning i, hvordan verdens tilstand ser ud i stedet for, hvordan den er. Vi er begyndt at tro, at hver mand er tyv. Særligt fremmede mennesker som vi knapt nok tør hilse på længere. Ville det ikke være dejligt, hvis vi i stedet begyndte at hilse på hinanden igen, når vi passerer hinanden på vej til supermarkedet? Nu kigger vi i stedet på vores sko eller horisonten og ser alvorlige og ligeglade ud.

Jeg er også stoppet med at logge på Facebook. Jeg er på Twitter under en halv time om dagen. Og jeg følger kun folk, der tweeter om ting, jeg interesserer mig for. Jeg undgår fuldstændigt nyhedernes og avisernes profiler. Instagram er den eneste platform, jeg selv fortsat bruger aktivt. Men det er med bevidstheden om, at det er et tveægget sværd, som både giver og tager. Igen bruger jeg den under en halv time om dagen, og følger ingen nyhedskanaler.

I stedet forsøger jeg at bruge meremin tid på, at lære om de ting, som jeg interesserer mig for. Om jeg finder den viden på et socialtmedie, blogindlæg, i en samtale eller bog, er jeg ligeglad med. Det som tæller for mig er, at jeg går derfra med oplevelsen af, at jeg er rigere end før.

Og jeg synes, du skulle overveje at gøre det samme.