Spring til indhold

Minimalist

You’re not your job. You’re not how much money you make. You’re not the car you drive. You’re not the contents of your wallet. You’re not your fucking khakis…!

Tyler Durden

Om det ligger til vores natur at samle til forråd, ved jeg ikke. Det er dog tydeligt for mig, at i dag hvor vi har bosat os i boliger, samler vi som aldrig før. Vi samler endda så meget, at vi bliver nødt til at leje rum andetsteds for at kunne opbevare alt det, vi ejer. Har vi virkelig brug for alle de ting? Bliver vi lykkeligereat eje mere? Hjælper de ting, vi køber, med at definere os? Giver det os en højere status at eje særligt meget? Jeg kan kun svare fra mit eget perspektiv, og der er svaret et klart nope. Jeg føler, at det virker stik modsat. Jo mere jeg ejer, desto mere føler jeg tynget ned og holdt fast.

I de sidste par år har jeg leget med en mere minimalistisk livsstil. Stille og roligt har jeg skåret flere og flere ting væk, som jeg aldrig eller næsten aldrig brugte. Derudover er jeg i dag langt mere overvejende i mine køb. Jeg spørger mit impulsindkøbsgen, om jeg virkelig har brug for, hvad det skriger efter. Når man først er opmærksom på, hvor kort følt glæden er. Ved at købe noget nyt og skinnende, bliver det nemmere at tage et skridt tilbage og virkelig mærke efter, om man har et behov, eller om det blot er et tryk på morfinknappen, der holder en tilfreds i hverdagen.

Jeg mener ikke, at vi alle skal til at sælge alt, hvad vi ejer og bo i tomme hjem. Jeg mener, at det er en sund øvelse, at tage de kritiske briller på og virkelig se på alle ens ejendele og spørge “Giver den mig glæde?” og “Hvornår har jeg sidst brugt den?”. Bruger man ikke genstanden, hvorfor så ikke give den videre til en anden, som kan kan få glædeden?

At få ryddet op og ryddet ud giver en en indre ro. Og glæden ved at se andres jubel over at modtage ting, som kan hjælpe dem, er dejlig.

For nyligt brugte jeg for andet år i træk et par dage i en ferie på at gennemgå min lejlighed for ting, som jeg ikke længere bruger. Der var knap så meget som året før, men jeg kunne stadig samle en god portion, som nu er solgt eller givet videre til andre, der nu har glædedet.

Jeg vil gerne ende med kun at have ting, som jeg bruger, i stedet for en masse tyngende ting, som jeg måske en dag i fremtiden får brug for og derigennem opnå en større frihed og et større råderum.