Spring til indhold

Ord at leve efter – Genbesøgt 2019

I 2017 skrev jeg første gang om mine leveregler. Der er sket mange ting i mit liv siden dengang.
Da jeg ville bruge mine tanker om levereglerne i et andet projekt, gik det op for mig, at reglerne nu havde nået et dybere niveau.
Derfor besluttede jeg mig for at genbesøge indlægget. Jeg har rettet tankerne til og skrevet mine tilføjelser.

God læselyst.
Bo

Det føles efterhånden som et andet liv. Det er så længe siden, dengang jeg var en stor dreng på næsten 100 kg. Jeg røg, spiste og drak for meget. Jeg arbejdede seks dage om ugen og var altid til at få fat på. Om natten var mobiltelefonen fast inventar lige ved sidenmit hoved.

Jeg levede et skyggeliv. Et liv sat på pause.

Når jeg ser tilbage i dag, kommer det ikke som et chok, at jeg gik ned med flaget. Sygemeldt med ordene stress og depression på lægeerklæringen tog det mig et års tid at finde en ny og bedre vej. Siden da har der været meget for mig at indhente og lære.

Jeg har brug for nogle grundlæggende regler at støtte mig til. Regler som hjælper mig på rette vej, og som holder de gamle dårlige vaner på afstand.
Normalt kan jeg have et noget anstrengt forhold til forbud og regler, men når de gavner og bygger på sund fornuft hjælper det.

En varm sommerdag jeg gik en lang tur. I mens formede reglerne sig i mine tanker udfra, hvad der må være en blandingbøger, podcasts og mine egne tanker.
Siden da har de leveregler hjulpet mig med at holde fokus på at leve et liv med mening.

Nå, skal vi komme til sagen – regel nr. 1.

Vær ærlig overfor dig selv og andre

I rigtig mange år lyttede jeg ikke til min mavefornemmelse og hjerte. Jeg arbejdede hårdt i et arbejde uden de store karrieremuligheder.
Min lejlighed var stor og lækker. Jeg havde økonomisk frihed til at købe og gøre de ting, jeg havde lyst til, men intet fysisk overskud eller nogen fritid til at gøre det.

Alle mine indre advarselslamper lyste, men jeg var ikke opmærksom på dem før, at det var alt for sent.

Træn dig til at lytte til dit hjerte og din mavefornemmelse. Måske prioriterer du allerede helt rigtigt. Det kan også være, at du, ligesom jeg havde, har brug for at vende det hele på hovedet.

For mig kommer familie altid først, både denblod og den jeg selv har valgt. Tid kommer før penge. Du kan altid tjene flere penge, men aldrig få spildt tid tilbage.

Når man arbejder på sine missioner, skal være ærlig overfor en selv. Vi ved godt, at en chokoladebar er et dårligt valg, når vi vil tabe os, og vi ikke bliver hurtigere stærke og sunde ved at overtræne.
Vi får ikke den partner eller type venner, vi ønsker os, hvis vi ikke viser dem vores sande jeg. Jeg har aldrig oplevet en bedre lim i et forhold end ærlighed fra start til slut.

Er du i tvivl om, du har prioriteret rigtigt. Skal du mærke efter i maven og hjertet. Svarer de ikke “Fuck yeah!”, bør du genoverveje dine valg.

Ryk fremad og lær

Det er vigtigt at have missioner i livet. Missioner er det, som giver én en følelseægte glæde. Alle mennesker har missioner. For nogle er det at være den bedste forældre, de kan. Andres missioner kan være en bestemt karriere eller søge det ene eventyr efter det andet.

Mærk efter, hvad er dine missioner. Hvorfor er du sat på Jorden? Definer dine missioner, og gå i gang med at udføre dem allerede i dag.

Alt hvad du foretager dig bør være til gavn for missionerne. Det kan måske være, at du i en periode bliver nødt til at have et lortearbejde, men hvis det gavner dit formål, er det ikke for intet. Det må du aldrig glemme.
Selvom en eller fleredine missioner til tider kan virke uløselige, må du ikke give op, du har altid mulighed for at rykke fremad. Nogle skridt må bare være mindre end andre.

Det er de færreste missioner, som kan lykkedes uden at lære nye færdigheder. For at kunne gøre en forskel skal man først vide, hvordan man gør.
Du bliver nødt til at være nysgerrig, altid på jagt efter nye kundskaber og undervisere.
Søg ny viden alle de steder, du kan. Læs bøger, blogindlæg og tekster om emnet. Lyt til podcasts, se videoer, foredrag og interviews. Det har aldrig været nemmere at lære nye ting.
Husk, at alle kan lære dig noget om dine missioner, forsøg altid at være åben og lyttende.

Engang i mellem vil det ikke gå, som du forventede. For eksempel er smerte (både fysisk og psykisk) en ubønhørlig men nødvendig lærer. Kogeplader er varme, og du har lært, at du skal lade være med at røre dem igen.
Du skal ikke se det som et tilbageskridt, som om verdenen er efter dig. I stedet skal du finde lektionen, i det som er sket. Det er ikke altid muligt at se med det samme, nogle gange skal der gå tid før, at lektionen viser sig.

For at arbejde med sine missioner, skal man tage handling. Det er ikke nok kun at fortælle andre om sine missioner. Man er nødt til at leve dem. Lad missionerne tale igennem dine handlinger. Vær den som gør.

Tag ansvar for dit liv

Tager du ansvar for dit liv? Tager du ejerskab over din krop, dit sind, dit arbejde og din fritid?
Der er kun én i verden, som kan mærke, hvad der er rigtigt og forkert for dig, og den person er dig. Hvis du vil leve dit liv med dine missioner i fokus, så er det dig, som skal sidde bag rattet.
Mennesker elsker at fortælle hinanden, hvad de skal gøre (mig selv inkluderet). Vi øser udvelmenende råd og forhåbninger til enhver, som vil lytte.
Min bøn til dig er at lytte efter, hvad vi fortæller hinanden. Overvej de råd du får, hvis de giver mening. Kan du prøve detpå en sikker måde. Virker det efter intentionen, kan du implementere det i dit liv.

Du bliver nødt til at være noget for dig selv, før du kan være noget for andre. Ligesom der står i sikkerhedsfolderen i flyet, skal du tage din iltmaske på før, at du hjælper andre.
Før dine missioner, din familie og karriere kommer du.
Hvis du ikke har mentalt og fysisk overskud, kan du ikke forvente at handle optimalt. Du skal finde den balance og harmoni, som giver dig det overskud, du har brug for.
Selvfølgelig vil der komme perioder i dit liv, hvor du uundgåeligt vil blive slået udbalance. Indret dig efter situationen og find balancen igen.

Det er kun dig som kan mærke, hvad dine behov er. Kun du ved, hvornår du kan klø på, og hvornår du har brug for hvile. Det er dit ansvar at sige til og sige fra.

Tag chancen

Du misser 100%de chancer, du ikke tager.
Når du bliver præsenteret for en ny mulighed, skal du mærke efter i hjertet og maven. Spørg dig selv. Vil jeg senere fortryde, at jeg ikke tog denne chance?

Skal jeg tage på eventyret? Skal jeg starte min egen virksomhed? Skal jeg takke ja til jobtilbuddet? Skal jeg kysse hende?

Frygten for at fejle og blive ydmyget kan føles enorm. Det er en stærk følelse, som har dybe rødder i vores sind. Frygten for at vi ikke er gode nok i vores gruppe, at vi falder til hierakiets bund, hvis vi har truffet de forkerte valg, det er en svær situation. Men du skal kæmpe mod den følelse.
Du er klog nok til kun at tage velkalkulerede chancer. Chancer du ved, med stor sandsynlighed ikke stiller dig i en dårlig situation. Stol på dit hjerte og mavefornemmelse.
Kun du ved, om du senere vil fortryde, at du ikke tog chancen. Lad frygten blive hjemme og gå i gang. For der er kun en ting, som er sikkert for os alle. Vi skal dø en dag. Så lev dit liv hver dag, og gør dit bedste.

Brug dine regler

Dette er mine regler. Måske vil du bruge nogledem. Måske har du brug for nogle andre regler eller en anden formulering før, at de hjælper dig.
Find en måde hvorpå, at reglerne bliver en deldin hverdag. Jeg har selv brugt tid på at finde en måde, hvor reglerne ligger fast i min erindring. Hver søndag bruger jeg tid på at undersøge, hvordan reglerne lige nu spiller ind i mit liv.

Vær ærlig, ryk fremad, tag ansvar og tag chancen

Mine leveregler har tjent mig godt, siden jeg tog dem til hjerte. Deres betydning har vist sig vidtdækkende. Jeg finder en stadig større og dybere mening i dem, når jeg tænker over dem. Reglerne er forbundet med hinanden. At følge én regel kræver tit at man samtidigt bruger en eller flerede andre.
De har hjulpet mig til et liv med mere glæde og mening. Et liv som jeg, for hver dag der går, elsker mere og mere.
Indfør nogle få men hjælpsomme, styrkende og støttende regler i dit liv og mærk, hvordan dit liv ændrer sig.

Hvis du mener, at andre kunne få værdidette indlæg, må du meget gerne dele det med dem.