Spring til indhold

Ord at leve efter

Det føles efterhånden som et andet liv – en fjern drøm. Det er længe siden, dengang jeg var en stor dreng på næsten 100 kg. Jeg røg smøger og drak for meget. Udover mit skyggeliv med alkohol levede jeg et liv sat på pause.

Fra vi er helt små, får vi fortalt, hvornår og hvad vi skal gøre. Det fortsætter videre gennem skoletiden og ens efteruddannelse. Selv i voksenlivet har andre forventninger og mål, som vi skal leve op til. Så er der behov for, at vi stopper op og tænker selv?

Set i bagklogskabens ulideligt klare lys (Jeg har glædet mig til at kunne bruge den sætning) kommer det ikke som et chok, at jeg gik ned med flaget big time. Jeg blev sygemeldt med ordene stress og depression på lægeerklæringen. Det tog et års tid at finde det rette spor, og derfra har jeg haft meget at indhente.

Ende ting jeg har fundet uder, at jeg har brug for nogle grundlæggende regler, jeg kan støtte mig til. Regler som hjælper mig på rette vej, og holder mig fra tidligere spor. Jeg har ellers et noget anstrengt forhold til forbud og regler, men når de bygger på sund fornuft, hjælper det på det. Så en varm sommerdag satte jeg en fod foran den anden og gik en lang tur. I mens formede mine regler sig ud fra, hvad der må være en blandingbøger, podcasts og mine egne tanker.

Siden da har de leveregler hjulpet mig med til at træffe de vigtige beslutninger, jeg har måttet tage på min rejse. De regler vil jeg dele med dig nu.

Vær ærlig overfor dig selv og andre

Det er en regel som er nem at forstå, men svær at overholde.

“Falling feels like flying, till you hit the ground.” synger Tom McRae i den megafede sang Walking 2 Hawaii. De ord beskriver perfekt hvordan det føles, når man vågner op fra den løgn, man har fortalt sig selv. Det kan gøre skrækkelig ondt både på andre og en selv. Husk dog, at du nu har muligheden for at gribe tyren ved hornene, nu hvor du er vågnet op fra løgnen.

At se sig selv i et ærligt lys er en god mulighed for, at se hvor man er på sin rejse. Er du på rette vej? Mærk efter i hjertet og maven er svaret ikke “Fuck yeah”, så bør der bør blinke en advarselslampe for dit indre øje. Noget er ikke, som det skal være.

Ærlighed overfor andre mennesker er ligeså vigtigt. Hvis de ikke kan stole på dig, hvad kan de så bruge dig til? Det betyder ikke, at man nødvendigvis skal tale helt uden filter. Der er situationer hvor mennesket, man taler til ikke er klar til at høre sandheden. Her vil en hvid løgn i stedet hjælpe personen mest. Del, hvis det er muligt, sandheden op i mindre portioner.

Det har en afvæbnende effekt for alle parter, når alle er så ærlige som muligt. Det giver et åbent samtalerum, hvor der bliver talt mere frit og forståeligt. Fra det rum kan vi alle virkelig rykke os!

Ryk fremad på din rejse

Livet er en rejse fyldt med afstikkereden gode og til tider knap så gode slags. Det øjeblik man ikke længere bevæger sig fremad, og i stedet indfinder sig mageligt tilrette på en hylde, sætter man livet på pause.

Du bør i stedet bevæge dig videre og opdage de nye veje, venskaber og muligheder. De gemmer sig lige bag den næste bakke.

Man kan rykke sig fremad på alle punkter i ens liv for eksempel: din viden og kundskaber, dine forhold til andre, karriere, livsstil og drømme. Det er kun din fantasi, der sætter grænsen. Igennem samtaler, bøger og podcasts finder du en masse inspiration til, hvor du vil rykke fremad på din rejse.

Tag ansvar for dit liv

Tager du ansvar for dig selv? Tager du ejerskab over dine drømme og mål? Eller lader du andre fortælle dig, hvad du kan og ikke kan?

Den eneste som virkelig kender dig, er dig. Alle omkring dig har kun jeres interaktioner og deres egne formodninger om, hvad du vil, og hvordan du bør nå dertil. Ligemeget hvor meget I taler sammen, og hvor enige I er om, hvor du vil hen. Så vil de mangle de vigtigste brikker i puslespillet – dine følelser og tanker.

Derfor er det vigtigt, at du tager ansvar for dig selv. Du ved, hvilken rejse du vil på. Kun du kender dine drømme.

Du kan lytte, lade dig inspirere og motivereandre. Lade dem støtte dig, når det er svært. Og være der for dem, når de har modgang. Men det er din drøm, og ingen kan opnå den for dig.

Lev dit liv, tag chancen

Du misser 100%de chancer, du ikke tager. Det betyder, at når du en dag står ved en skillevej, skal du spørge dig selv. Vil jeg senere fortryde, at jeg ikke tog chancen?

Skal jeg rejse til langt-langt-væk? Skal jeg starte min egen virksomhed? Skal jeg takke ja til jobtilbuddet? Skal jeg kysse hende?

Kun du ved om, du senere hen vil fortryde, at du ikke skilte dig ud fra flokken. Lad frygten blive hjemme og tag chancen. For der er kun en ting i livet, som er sikkert for os alle. Vi skal alle dø en dag. Så hvorfor ikke leve livet mens vi kan?

Vær ærlig, ryk fremad, tag ansvar og tag chancen

Disse fire leveregler har tjent mig godt, siden jeg tog dem til hjerte. Deres betydning har vist sig at være vidtdækkende, og jeg finder stadig en større og dybere mening i dem. Reglerne er forbundet med hinanden og at følge en kræver tit, at man bruger en eller flerede andre.