Spring til indhold

Sund modstand

No man is more unhappy than he who never faces adversity. For he is not permitted to prove himself.

Seneca

Vi er blevet bløde. Når jeg skriver bløde, mener jeg, at vi ikke længere kan gennemleve de samme prøvelser, som for bare et par generationer siden var almindelig hverdag. Det moderne liv har både givet og taget fra os. Vi har aldrig været så tætte på og samtidigt langt fra hinanden. Vestens moderne liv har også gjort det så nemt at være menneske, at vi tager diverse luksuriøsiteter for givet: Koldt vand i litervis, toilet i boligen, mulighed for varm mad hver dag, et kæmpe fjernsyn med utallige kanaler og muligheden for at kunne smide stængerne op i sofaen efter, vi har siddet på kontoret hele dagen. Vi er blevet behagelighedsnarkomaner.

Jeg siger ikke, at vi skal afskaffe de goder. Men vi skal være opmærksomme på, hvordan vi bruger dem.

Vi har vænnet os til convenience og øjeblikkelig tilfredsstillelse. Vores tålmodighed er brugt op før, vi overhovedet skal bruge den. Alt kan kun gå for hurtigt i dag. Vi bør stoppe op og mærke efter. Vil vi virkelig være bløde, dovne og så nemt stillet tilfredsos selv? Eller bør vi begynde, at stille større krav til os selv?

Hvornår er du mest stoltdig selv? Er det efter en doven søndag på sofaen, eller er det når du har gennemført en personligt krævende udfordring? Mærk efter i dig selv. Er der noget du vil ændre i dit liv? Så rejs dig op fra sofaen og begynd at arbejde mod det. De færreste drømme går i opfyldelse uden, at man arbejder for dem. Jeg foreslår, at vi ændrer vores syn på nydelse og fortjeneste. Vi skal gøre os fortjent til at nyde aftenen på sofaen.

Nogle ændringer er mere barske end andre. Det er sjældent lysten til at træne, som hiver mig udsengen kl. 05:00 om morgenen. Men når jeg nu klokken 06:30 sidder med kaffen foran computeren og skriver disse ord, så er det med en fornemmelseat have startet dagen rigtigt.

De krav, du stiller til dig selv, skal gavne dig – måske føles det ikke sådan på dag 1. Måske er det først senere, at du kan høste frugtendit arbejde, men det bør ikke stoppe dig. Nogle anstrengelser er sjove, når du først er kommet i gang, for mig er det træning, vejrtræknings-øvelser/meditation og at skrive. Men jeg skal (næsten) altid overtale mig selv til at gå i gang, og når jeg først er startet – så er det fedt!

Spørg dig selv flere gange i løbetdin dag “Bringer det, jeg laver nu mig tættere på min drøm?”. Vær ærlig overfor dig selv stop udsættelsendin drøm og start jagten. Du kan altid blive bedre, lære mere og udvikle dig, men du skal arbejde for det.

Fornemmelse når vi sætter os ned i sofaen sidst på dagen efter at have fået en masse uddagen. Når vi har taget et kæmpe indhug på vores egen todo-liste. Når vi udmattede og tilfredse endelig siger tak for i dag og lukker ned, den fornemmelse, den bør vi jagte dagligt. Færre ting (hvis noget) bringer større tilfredstillelse – Har jeg ret?